De Talentenhaven

Véronique Minnebo - Begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren
Antwerpen (Berchem)

Om echt te leren en te groeien, heb je een groeimindset nodig: fouten durven maken, daarbij stilstaan en je strategie vervolgens aanpassen. Voor veel (hoogbegaafde) kinderen is dit echter doodeng. Nochtans wijst onderzoek uit dat relatief eenvoudige, maar goed doordachte, en volgehouden initiatieven in de klas een erg positief effect hebben op de mindset van leerlingen, het geloof in hun kunnen en de betrokkenheid bij het leren. 

Speciaal voor leerkrachten, CLB-medewerkers e.a. ontwikkelden De Talentenhaven en Voluit een vorming, waarin we de mindsettheorie van Carol Dweck onder de loep nemen, het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset onderzoeken en het effect ontdekken van een groeimindset op je dagelijkse leven en het vervullen van je potentieel. Aan de hand van wetenschappelijke literatuur en bestaand onderzoek gaan we in op de vraag of intelligentie vaststaat van bij de geboorte dan wel of je zelf ook daadwerkelijk de vorming van je hersenen en je intelligentie kunt beïnvloeden.
Het grootste deel van de dag besteden we echter aan de hamvraag: hoe je als leerkracht en/of zorgcoördinator bij je leerlingen een groeimindset stimuleert. Met praktische handvatten om de mindsettheorie bij leerlingen te introduceren en verwijzing naar bestaande materialen waarmee je direct in de klas en daarbuiten aan de slag kunt.
Tijdens deze opleidingsdag zijn voorbeelden en aangebrachte casussen vooral gericht op leerlingen met een leervoorsprong. Maar de kennis en tips die je aangeboden krijgt, zijn toepasbaar op iedereen.

Om je alvast een voorsmaakje te geven, schreef collega Elke Goffin van Voluit dit artikel, waarin ze een praktische oefening voor de klas deelt.

Zin in meer? Schrijf je dan in voor deze vormingsdag: 

Wanneer: dinsdag 20 februari 2018
Waar:  Office Center van Geel 
Kostprijs: €100,-
De opleiding start om 9u30 en eindigt om 15u30.
Inschrijven via mail: [email protected]

Deze workshop is helaas volzet. Het is niet meer mogelijk om in te schrijven. Wilde je graag deelnemen, maar was je net te laat? Laat me dat dan weten, zodat ik je als eerste op de hoogte kan brengen van nieuwe datums!

Wil je deze workshop als activiteit op je pedagogische studiedag? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info en tarieven!