De Talentenhaven

Véronique Minnebo - Begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren
Antwerpen (Berchem)

Blog

Stimuleer je creativiteit: doe even niks (nuttigs).

Geplaatst op 6 september, 2018 om 6:20


Hoogbegaafden worden geacht erg creatief te zijn in hun denken en doen. En dus creatief te produceren. De laatste tijd wrong daar bij mij het schoentje. Dat creatieve produceren leek er niet zo erg meer van te komen. Althans niet op vlakken waar het er toe deed, en dan met name: mijn werk.


Ik zat duidelijk in een dipje. Wel voortdurend bezig, maar zonder dat er veel concreets, laat staan creatiefs uit mijn handen kwam. Wat uiteraard tot onrust en een soort schuldgevoel leidde. Een vicieuze cirkel, wie kent ‘m niet…


Tijd om daar wat aan te doen… Maar hoe kon ik dit keren? Mijn brein draaide overuren, de lijstjes, neergekrabbelde losse ideeënfladders, droedels… vulden stilaan mijn bureau. En mijn hoofd. Nog meer. Tot het overliep en ik als een kip zonder kop.


Toen nam ik een gedurfde beslissing…


Ongegeneerd sloot ik bijna een hele maand de praktijk en besliste er helemaal niet mee bezig te zijn. Ik trok de bergen in, want daar ben ik graag. Zonder vakliteratuur (nee, ik lieg, ik had ze mee, maar ze is ongeopend in mijn tas blijven zitten), zonder de af te werken scriptie, zonder laptop… Schaamteloos las ik detectives, maakte lange wandelingen, boekte een massage, probeerde de prachtige omgeving in aquarellen te vatten, at, dronk en babbelde uren in goed gezelschap, stond soms vroeg op om met een koffie op het terras te zitten dagdromen en de natuur in alle facetten in mij op te nemen (de geuren en kleuren, ik zeg het u, zijn zalig…;))


Terug thuis zette ik dit tempo en deze mate van niets-nuttigs-doen verder.


Het voelde heerlijk. Ik kwam tot rust en terug met de voeten op de grond. Een kop op de nek.


En stillaan, zonder dat ik met iets zogenaamd nuttigs was bezig geweest, voelde ik de goesting en de creatieve flow terug komen. De vage ideeën kregen helder vorm. Wat ik wilde en moest doen, de weg die voor mij nu best paste, kondigde zich haarscherp aan.


En het werd me duidelijk: er was tevoren te weinig creatieve input geweest. En dus kon er ook geen output komen… In mijn creatieve tank zat gewoon te weinig brandstof.


Om in een flow te raken, hebben we die input, de stimulatie hard nodig. Maar als je er actief achteraan gaat, ontglipt ie je. Wanneer we creatief denken, werkt ons brein als het ware ongestuurd. Zonder focus. Divergent. Het doet zijn eigen zin. En daarom is echte vrije tijd, waarin we de controle over ons denken loslaten, zo belangrijk, ook om mentaal gezond te blijven. Dagdromen, genieten van een massage, een wandeling of een bad, een boek lezen dat je fantasie prikkelt, sporten, tekenen, breien… Even de geest en de ziel in de hangmat laten schommelen.


Probeer het uit!


Zoek je eigen recept en kijk wat er gebeurt.


creatieve stimulatie + ontspanning + fantasie + dagdromen + activiteit = creatieve ontbranding


Zorg voor je dagelijkse ideale portie


En geniet ervan!
Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties