De Talentenhaven

Véronique Minnebo - Begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren
Antwerpen (Berchem)

Blog

Hoogbegaafd, dat ben je voor het leven.

Geplaatst op 19 januari, 2016 om 19:00

Wanneer een hoogbegaafd kind opgroeit, is het nog steeds hoogbegaafd. Er zijn dus heel wat hoogbegaafde volwassenen rondom ons. En hoewel we misschien leren omgaan met de typische prikkelhooggevoeligheden, die bij hoogbegaafdheid horen, verdwijnen ze niet. Ik ben er zelfs van overtuigd dat asynchrone ontwikkeling nooit volledig in evenwicht raakt.


Zelf bezit ik alle 5 de klassieke prikkelhooggevoeligheden. En nog steeds in behoorlijk hoge mate. Daarbij omschrijf ik mezelf ook als multipotentieel; dat betekent dat ik goed ben in heel wat zaken, maar naar eigen aanvoelen, nergens echt in uitblink (al kan dat laatste ook mee liggen aan die hoge lat die ik voor mezelf leg).


Mijn prikkelhooggevoeligheden moet ik voortdurend, en naarmate de tijd verstrijkt zelfs meer, lijkt wel, in het oog houden. Ik raak immers erg snel overspoeld, vooral sensorisch. En dus moet ik de prikkels die ik toelaat of opzoek, in evenwicht proberen te houden en structureren. Ik leer ontzettend graag nieuwe dingen, en spring nogal van de ene interesse naar de andere, waardoor betrokken blijven bij een taak en ze afmaken, wel eens een uitdaging durft te zijn (mijn bureaulade ligt vol geweldige ideeën en half afgewerkte projecten). Bewegen wanneer ik met iets anders bezig ben, gebeurt automatisch. Dat helpt me om helder te denken en mijn focus te houden. Een telefoongesprek gaat vaak met ijsberen gepaard en wanneer ik lees, ben ik steeds weer ergens aan het frullen. Praten doe ik zowel met mijn mond als met mijn handen. De fantasie waarmee ik als kind hele werelden voor mezelf construeerde, durft nu mijn interpretatie van gebeurtenissen en mijn angsten als waar voor te stellen. Niet bepaald goed voor mijn gemoedsrust…


Om van de emotionele prikkelhooggevoeligheid nog maar te zwijgen. Zie ik een kind, eender welk, optreden, gaan de sluizen open. Vertel me een triest verhaal, of passeer ik een begrafenis: hoppa! Daarvoor hoef ik die mensen niet eens te kennen. Wanneer ik een kamer binnenkom, proef ik de sfeer en andermans emoties kunnen mij compleet neerhalen, alsof het de mijne waren… Dat in evenwicht houden, is hard werken.


En dan heb je nog die asynchroniteit, waarover ik het eerder had. Er zijn momenten, wanneer ik moe ben, of om welke reden ook mijn focus verslapt, dat ik mezelf zie reageren als een peuterpuber, en dat niet kan tegenhouden. Meestal is dat gelukkig een intern proces, zo volwassen ben ik intussen dan wel. Maar ik laat genoeg steken vallen, geloof me vrij. In principe ben ik vrij handig, knutselen, blind typen, noem het, ik doe het zonder verpinken en zonder nadenken. Maar soms blijk ik voor de eenvoudigste handelingen twee linkerhanden te bezitten. Een doos noedels openen, pakweg. In dat volwassen lichaam zit nog steeds een kind verstopt.


Soms vragen mensen me hoe ik de kinderen, zowel die van mezelf als in mijn praktijk, zo goed begrijp. De reden is simpelweg dat ik mezelf nog steeds heel goed in hen herken. Ik heb misschien meer ervaring en maturiteit, bepaalde executieve functies zijn beter ontwikkeld. Ik ben misschien volwassen geworden, maar hoogbegaafd, dat ben ik nog steeds…


Benieuwd naar wat (prikkel)hooggevoeligheid (of de Overexcitabilities, zoals ze in het Engels heten en vaak beter gekend zijn) te maken hebben met hoogbegaafdheid, hoe dat hoogbegaafd denken en zijn beïnvloedt (het maakt er feitelijk essentieel deel van uit) en hoe je daar zowel bij jezelf als je kind mee kunt omgaan?


Kijk op de website naar het aanbod voor ouders!


Véronique

 

Los vertaald, maar helemaal herkenbaar en aangevuld met eigen ervaringen en bedenkingen, van Life With Intensity: Gifted Kids Become Gifted Adults (lifewithintensity.blogspot.be/2014/10/gifted-kids-become-gifted-adults.html)

 

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

2 reacties

Antwoord richardmlldk
15:26 op 26 juli, 2017 
Find out what you need to improve in yourself to become more EFFECTIVE!
Antwoord autohitvub
1:02 op 27 maart, 2017 
óäàëèòå,ïîæàëóéñòà! .[email protected]